Czy Wyrzysk ma "Obozy Pracy"?

Czyli plotki, nieoficjalne informacje, o których się mówi na mieście

Czy Wyrzysk ma "Obozy Pracy"?

Postprzez iBieszczady24.pl » 7 lip 2010, o 10:24

Czy Wyrzysk ma "Obozy Pracy" ?
Pewnie są ale nikt o nich nie mówi na tyle głośno aby było lepiej, a wystarczy 30 dni nie skomplikowanej obserwacji przez Inspektora Pracy i odnotowanie np w jakich godzinach w danym sklepie obsługiwała ta sama osoba potem sprawdzenie karty pracy danej osoby i porównanie jej ze swoimi obserwacjami i od razu wiadomo że np pani Iksińska w danym dniu pracowała od ... do ... a w karcie pracy ma wpisany urlop, najlepsze jest to że do takiej kontroli nie trzeba żadnego donosu wystarczy odrobina chęci do pracy, no ale jak Inspektorzy Pracy wolą siedzieć od 7 do 15 w klimatyzowanych gabinetach i 4 liter z nich nie wychylają to w całej POLSCE jest jak jest. Nie ma co liczyć na "uczciwość" niektórych pracodawców bo oni muszą zarabiać i niestety sami z własnej woli uczciwi nie będą, do tego dochodzą kombinujący pracownicy i koło się zamyka.
Jak posiadasz informację że pracodawca jest nie uczciwy albo pracownik przegina to napisz w tym wątku może ktoś wreszcie zbada ewentualne nieprawidłowości.
http://www.ibieszczady24.pl - Bieszczady - Bieszczadzki Portal Internetowy
iBieszczady24.pl

Re: Czy Wyrzysk ma "Obozy Pracy"?

Postprzez tomek27 » 13 lip 2010, o 10:52

tak, tylko jaka kontrola przyjdzie np w niedziele albo w świeta?

wiesz w tygodniu, to idzie tak kota ogonem odwrócić że pracodawcy wyjdzie nawet na lepiej, a w niedziele i swieta podobno moga pracowac tylko sami pracodawcy nie pracownicy, widac gołym okiem idąc do koscioła chociazby jakie sklepy otwarte i kto w nich obsługuje! Życie. a z drugiej strony w Wyrzysku nie ma Inspekcji pracy najbl;izsza w Pile...
tomek27

Postprzez iBieszczady24.pl » 13 lip 2010, o 22:25

Patrz, notuj, fotografuj, zadzwoń, a i z Piły będą musieli przyjechać ;)
No ale po co :?:
Niech będzie jak jest przecież nikomu to nie przeszkadza :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
iBieszczady24.pl

Postprzez Maniek » 13 lip 2010, o 23:14

Jak to nikomu nie przeszkadza?

Biedni pracownicy oddają swój cenny czas, czyli pracują ponad godziny po to aby dostać 50zł więcej na miesiąc od najniżeszj przymusowej(krajowej), tylko dlatego aby wyzyskiwacze (wyrzyscy biznesmani) właściciele obozów pracy mieli trochę więcej kasy dla siebie.

Pracownik sam się nie odezwie, bo pozbawi siebie i rodzinę ostatniego grosza, a gdyby tak inspekcja pracy sama z własnej woli lub na podstawie donosów skuteczne kontrole przeprowadziła to byłby problem załatwiony, chociażby w jakimś stopniu.

Powiedzmy głośno "STOP OBOZOM PRACY W WYRZYSKU!!!"
Maniek

Postprzez tomek27 » 15 lip 2010, o 11:12

to z drugiej strony, jak wszystko skontrolują, ukarają to gdzie w niedziele kupisz piwo, bądz co bądz jakies inne drobne zakupy?
tomek27

Postprzez Maniek » 15 lip 2010, o 12:50

Ja nie mówię, że mają zakazać pracy w niedzielę czy zamykać sklepy, bo przecież kupić czasami coś trzeba, ale aby taka praca była dokumentowana w kartach pracy, zgodnie z rzeczywistości i aby za tę pracę było zapłacone odpowiednio.

Obecnie jest tak, że pracownik BHP z danej firmy przygotowuje karty pracy "pic na wodę" tak tylko dla kontroli, a pracownik i jego płaca idą inną drogą.

Tracą na tym najbiedniejsi a zyskują właściciele "Obozów pracy"!
Maniek

Postprzez iBieszczady24.pl » 20 lip 2010, o 10:30

Gadu gadu a nadal nic nie robicie :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
iBieszczady24.pl

Postprzez tomek27 » 27 lip 2010, o 12:57

a co niby mam robić, wiesz z jednej strony mnie ten problem ni edotyczy, bo to nie ja w weekendy i sieta zapieprzam za te marne grosze, ale spółczuje tym biednym ludzią, i nie dziwie sie im, bo gdzies pracowac muszą bo to ich jedyne żródło pracy, Wyrzysk to mała miejscowość i o pracę jest cięzko.... :?

a tobie kolego/kolezanko naprawde tak do śmiechu? :x

Oby inni kiedyś w przyszłości się z ciebie nie śmiali! :evil:
tomek27

Postprzez iBieszczady24.pl » 2 sie 2010, o 11:27

Nie bój się o mnie dam sobie radę.
Jest mi do śmiechu ponieważ wszyscy głośno narzekają, a zrobić nic nie chcą.
Nikt nie każe im z imienia i nazwiska pisać doniesień do prokuratury czy zgłaszać naruszenie prawa na policję, donosicielstwo to zły zwyczaj ale jak nie można inaczej, a coś trzeba zrobić to wystarczy zebrać dane ze swojego otoczenia i wysłać je nawet anonimowo oto adres: http://www.poznan.oip.pl/?subaction=showfull&id=1169733727&archive=&start_from=&ucat=7&
Ja na swoim podwórku mam porządek i reaguję na wszelkie sprawy nawet mnie nie dotyczące.
Pozdrawiam i zachęcam do poprawnej obywatelskiej postawy.
Kto łamie prawo jest BE, kto zgłasza to odpowiednim organom państwowym nie jest kapusiem tylko świadomym Polakiem. Nie bójmy się zgłaszać nieprawidłowości i nie pozwólmy aby znieczulica rosła reagujmy nawet na "nasrane" przez psa na chodniku.
W Holandii normalną rzeczą jest że ludzie reagują na nieprawidłowości i nikt ich nie nazywa kapusiami, bo wszyscy wiedza że co wspólne to nasze i należy o to dbać bo i tak z naszej kieszeni idzie na to wspólne.
W Polsce nadal pokutuje myślenie co wspólne to niczyje i to dotyczy wszystkiego. Zboczyłem trochę z tematu ale uważam że bez względu na nieprawidłowość powinniśmy reagować ZWŁASZCZA NA:
- nieprzestrzeganie kodeksu pracy;
- pijanych kierowców (ostatnio jeden taki stracił prawko przy markecie za stłuczkę - BRAWO - szkoda tylko jego rodziny bo za jego głupotę oni cierpią);
- źle zaparkowane samochody (przy stacji paliw obok elektryka samochodowego - miejsce szczególnie niebezpiecznie bo wielu na wąskim zakręcie nie przestrzega ograniczenia prędkości ONO STOI TAM NIE DLA PARADY i jeździ środkiem);
- niegospodarne zarządzanie pieniędzmi publicznymi ( TO SĄ WŁAŚNIE TE WSPÓLNE DOBRA);
- sprzedaż alkoholu nieletnim ( jak sobie młodzież wychowamy takich będziemy mieli dorosłych obywateli );
przykładów można mnożyć te przyszły mi z obserwacji mieszkańców Wyrzyska.
iBieszczady24.pl

Powrót do O czym wróbelki ćwierkają...