29 marca 2024 . Temperatura powietrza 10.31 °C . Gości na portalu: 39 . |
Nadchodzące wydarzenia
Nasze filmy
Z miejscowości
» Auguścin» Bąkowo
» Dąbki
» Dobrzyniewo
» Falmierowo
» Glesno
» Gromadno
» Konstantynowo
» Kosztowo
» Kościerzyn Wielki
» Młotkówko
» Osiek nad Notecią
» Polanowo
» Ruda
» Rzęszkowo
» Wyrzysk
» Wyrzysk Skarbowy
» Żelazno
» Żuławka
Wyrzysk, dodano: 2019-12-08, godz.10:40Celem konkursu „Najlepszy deser” było kształtowanie postaw kreatywnych w gastronomii, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej i podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego. W konkursie wzięły udział 3 dwuosobowe zespoły, uczennice klas technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Najlepsze desery zostały nagrodzone
Celem konkursu „Najlepszy deser” było kształtowanie postaw kreatywnych w gastronomii, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej i podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego. W konkursie wzięły udział 3 dwuosobowe zespoły, uczennice klas technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Każdy zespół wykonał deser na zajęciach praktycznych w klasopracowni gastronomicznej CKZiU w Wyrzysku.
Wykonane prace konkursowe były oceniane przez jurorów, którzy wzięli pod uwagę:
- odpowiedni dobór składników,
- teksturę poszczególnych elementów deseru,
- kreatywność i estetykę podania,
- smak.
Poziom był bardzo wyrównany, każdy przygotował zaskakująco pyszne, kreatywne słodkości, Jury postanowiło przyznać wszystkim takie same nagrody, którymi były bony podarunkowe przekazane przez Pana Rafała Maławy, do wykorzystania w Restauracji ORION w Wyrzysku.
Dziękuję uczniom za udział, a sponsorowi za okazaną, kolejny raz pomocną dłoń.
Alina Kwiatkowska
Powrót do strony głównej